NOS NieuwsAangepast

Principeakkoord schoonmakers

Er is een principeakkoord voor een nieuwe tweejarige cao in de schoonmaakbranche. Dat is het resultaat van overleg gisteravond tussen de werkgeverskoepel OSB en de vakbonden FNV en CNV.

De schoonmakers en werkgevers zijn het eens geworden over een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en meer zekerheid voor uitzendkrachten.

Volgens de bonden is voor het eerst in 20 jaar ook doorbetaling bij ziekte bespreekbaar geworden. Een jaar lang zal een beperkte groep mensen het loon bij ziekte krijgen doorbetaald. Een onafhankelijke partij zal bekijken hoe dit uitpakt. De meeste werknemers zijn voorlopig de eerste twee dagen nog ziek voor eigen rekening.

Uitspreken

Aan het principeakkoord ging een staking vooraf, die op 2 januari begon. Vandaag mogen de stakende schoonmakers zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat.

Ron Meyer van FNV Bondgenoten is alvast tevreden over het resultaat: "Als je vijftien weken lang staakt en knokt, en in een economische storm dan één van de beste cao-vooruitgangen van Nederland afspreekt, dan kun je niet anders dan trots zijn."

Werkgevers

Ook de werkgevers zijn enthousiast over het voorstel. De 150.000 schoonmakers kunnen volgens de OSB profiteren van de beste cao van Nederland op dit moment.

Bij de OSB zijn 600 leden aangesloten die 80 procent van de markt bedienen. Volgende week stemmen de OSB-leden over het principeakkoord.

SP-leider Roemer is ook enthousiast. Volgens hem krijgen de schoonmakers na 105 dagen strijd waardering voor hun werk. Hij twittert dat het bewijst dat actievoeren zin heeft. "De schoonmakers kunnen het mooie voorbeeld worden voor agenten, leraren, verpleegkundigen, mensen in de wsw enz, enz.".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl