NOS NieuwsAangepast

Piloot duikt weg voor Venus

Een piloot van Air Canada heeft zijn vliegtuig in het donker een duikvlucht laten maken omdat hij de planeet Venus aanzag voor een vliegtuig dat frontaal van boven op hem afkoerste. Dat staat in een rapport over het incident, dat in januari 2011 gebeurde.

Zestien passagiers raakten lichtgewond toen het toestel een val van 120 meter richting de Atlantische Oceaan maakte. De piloot van de Boeing 767 had de controleknuppel in één klap naar voren geduwd, in de overtuiging dat hij alleen zo een botsing kon voorkomen.

Dutje

Uit onderzoek blijkt dat de piloot, een jonge vader met chronisch slaaptekort, net wakker was na een dutje van 75 minuten, veel langer dan het maximum van 40 minuten dat piloten aan boord mogen slapen. Daardoor was hij in een diepe slaap geraakt en was hij gedesoriënteerd toen hij wakker werd.

Het toestel was van Canada op weg naar Zürich. Bij aankomst in de Zwitserse stad moesten zeven gewonden zich laten behandelen in een ziekenhuis. Air Canada belooft maatregelen te nemen om de veiligheid op nachtvluchten te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl