NOS NieuwsAangepast

Jagende Juan Carlos in opspraak

De Spaanse koning is in opspraak gekomen door de jachtpartij waarbij hij vrijdag gewond raakte. Juan Carlos brak zijn heup in Botswana, waar hij was om olifanten te schieten.

Veel Spanjaarden zijn verbolgen dat de koning op een bedreigde diersoort jaagt en daar bovendien in deze economisch slechte tijden in Spanje ook nog eens tienduizenden euro's voor over heeft.

In Botswana kost het tussen de 7000 en 20.000 euro om een olifant te mogen schieten. Daarnaast moeten nog reis- en verblijfkosten worden betaald. Spaanse reisagenten bieden een 15-daagse reis voor zo'n 40.000 euro.

Privéreis

Het koningshuis wilde niet ingaan op de vraag wie voor de reis betaald heeft. Omdat het om een privéreis ging, wilde een woordvoerder geen toelichting geven.

"Miljoenen worden geraakt door de economische crisis," zei de Baskische politicus Julia Madrazo, "maar in plaats van dat de koning in zijn kantoor het hoofd breekt over oplossingen, jaagt hij op exotische en bedreigde dieren."

De linkse krant El Pais stelde dat "het leven van de koning vol privileges uit het verleden is".

Trofeeën

Juan Carlos reisde vaker naar Botswana om op groot wild te jagen. De jacht op olifanten is daar onder voorwaarden toegestaan om al te grote kuddes te voorkomen.

Op de website van het safaribedrijf dat de koning begeleidde, waren foto's van Carlos te zien met trofeeën uit eerdere jachtpartijen. De foto's werden gistermiddag na alle ophef offline gehaald, maar niet voordat ze in de Spaanse media verschenen.

In 2006 kwam Juan Carlos ook al eens in opspraak, nadat hij in Rusland een beer had geschoten. Een jachtopzichter verklapte later dat het om een tamme beer ging, die honing met wodka was gevoerd voordat hij in de buurt van de koning werd uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl