Israël houdt betogers tegen

Aangepast op

De Israëlische politie heeft op vliegveld Ben Goerion bij Tel Aviv tot nu toe 27 mensen aangehouden die op weg waren naar de Westelijke Jordaanoever. Vanuit verschillende Europese steden proberen actievoerders het gebied te bereiken.

Ze willen met hun actie het recht opeisen om vrij naar de Palestijnse gebieden te reizen. Dat kan nu alleen via Israël. De actie is onderdeel van de campagne 'Welkom in Palestina'. Vorig jaar was er een soortgelijke actie.

Op verschillende Europese vliegvelden zijn vandaag al mensen teruggestuurd die wilden meedoen aan de actie. Israël had luchtvaartmaatschappijen een lijst gestuurd met 1200 namen van activisten die niet welkom zijn.

Sancties

Aan de maatschappijen is gevraagd om de betogers niet aan boord te laten. De activisten komen het land niet in en moeten direct terug, zegt Israël. De maatschappijen draaien dan op voor de kosten.

Daarnaast dreigt het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken luchtvaartmaatschappijen die niet meewerken met sancties. Wat die inhouden, is niet bekendgemaakt.

Extra veiligheidsmensen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen zouden het verzoek hebben ingewilligd. Genoemd worden onder meer Lufthansa, Air France en Swiss Air. Volgens KLM stonden er geen activisten op de passagierslijst van de vlucht naar Tel Aviv gisteravond.

Israël heeft 650 politiemensen en bewakers ingezet op vliegveld Ben Goerion om demonstranten tegen te houden.