NOS NieuwsAangepast

Tien kandidaten geschrapt in Egypte

De Egyptische kiesraad heeft tien kandidaten van de lijst geschrapt voor de presidentsverkiezingen in mei. Daaronder is ook de belangrijkste kandidaat van de Moslimbroederschap Khairat al-Shater. Hij is de vicevoorzitter en belangrijkste geldschieter van de Broederschap, de grootste partij in het Egyptische parlement.

Op de lijst met afgekeurde deelnemers staan ook de salafistische sjeik Abu Ismail en voormalig vicepresident Omar Suleiman. De kiesraad legt niet uit waarom de tien niet mee mogen doen. De kandidaten hebben 48 uur de tijd om in beroep te gaan tegen de uitsluiting voor de presidentsverkiezingen.

Criminele activiteiten

Het schrappen van voormalig vicepresident Omar Suleiman komt niet als een verrassing. Het Egyptische parlement nam eerder deze week een wet aan die fuctionarissen van het oude regime verbiedt om de komende tien jaar een politieke functie te hebben.

De Moslimbroederschap zegt in beroep te gaan tegen de beslissing om haar kandidaat al-Shater uit te sluiten. In Egypte zijn twijfels over hem omdat hij in het verleden veroordeeld is voor criminele activiteiten.

Over de salafistische sjeik Abu Ismail zei de kiesraad eerder dat hij een Amerikaanse moeder heeft. Dat zou hem automatisch uitsluiten van de Egyptische presidentsverkiezingen. Een rechter oordeelde dat hij toch mee mocht doen. De kiesraad besliste vandaag anders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl