NOS blikt vooruit op Koninginnedag

Aangepast op

De NOS zendt dit jaar voor het eerst een apart programma uit aan de vooravond van Koninginnedag. In 'NOS Morgen Koninginnedag' kijkt de NOS mee bij de voorbereiding van de feestelijkheden, die dit jaar plaatsvinden in Rhenen en Veenendaal. Direct betrokkenen, onder wie burgemeesters en organisatoren, worden gevolgd en komen aan het woord.

Ook blikt het programma terug op de gebeurtenissen in het leven van de koninklijke familie in de eerste maanden van 2012.

Live-verslag

Een dag later, op 30 april, doet de NOS traditiegetrouw live verslag van de festiviteiten met de koninklijke familie. De presentatie en het commentaar zijn in handen van Astrid Kersseboom.

Het koninklijk gezelschap begint de dag in de historische binnenstad van Rhenen. Daar wordt onder andere een prinsen- en prinsessendans opgevoerd en laat de Oranjevereniging zien hoe er elk jaar Koninginnedag wordt gevierd met onder meer het onderdeel 'wc-pot gooien'.

In Veenendaal volgen de Oranjes een route langs zeven thema's, waaronder Historie, Jong, Cultureel en Sporten. Skaters laten er hun kunsten zien, de straat wordt versierd met wildbreiwerken en is er een zeepkistenrace.

Tijdens de uitzending bespreekt Astrid Kersseboom met verslaggever Marieke de Vries de resultaten van de jaarlijkse Koninginnedag-enquĂȘte, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

NOS Morgen Koninginnedag, zondag 29 april, 20.22 - 21.14 uur, Nederland 2 NOS Koninginnedag 2012, maandag 30 april, 09.48 - 13.32 uur, Nederland 1 NOS Hoogtepunten Koninginnedag 2012, maandag 30 april, 19.18 - 19.52 uur, Nederland 1