NOS NieuwsAangepast

Miniatuurbibliotheek in Den Haag

Het boekenmuseum Meermanno in Den Haag krijgt een bibliotheek met 1515 miniatuurboekjes. De boekjes zijn maximaal 76 millimeter groot en staan in een houten kast.

Volgens een woordvoerder van het museum is de kast te vergelijken met een poppenhuis. Daarin is een bibliotheek gevestigd met twintig boekenkasten, een werktafel, een boekentrap en een standbeeld van de beschermheer van de bibliotheek.

De boekjes zijn voor een deel origineel op het kleine formaat gemaakt. Ook bevat de collectie miniatuurversies van onder meer het Bijbelboek Prediker en een boek met omschrijvingen en plaatjes van insecten.

Kostbaarheden

Volgens het museum zit er een aantal kostbare boeken in de collectie. Er staat onder meer een kleitablet uit 1803 voor Christus in de bibliotheek.

De ruim 1500 boeken zijn onder meer in de rubrieken Historia Naturalis, Musica en Photographia ingedeeld. De afdeling Erotica zit achter een geheime toegang in de kast.

De miniatuurbibliotheek is in 2001 door Guus en Luce Thurkow gebouwd. Het was de wens van oud-uitgever Guus Thurkow, die vorig jaar overleed, dat zijn 'Bibliotheca Thurkowiane Minor' aan het publiek zou worden getoond.

De kast wordt wekelijks voor publiek geopend. Dan worden ook enkele boekjes uit het mini-museum gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl