'Minimumleeftijd cosmetische ingrepen'

Aangepast op

Minister Schippers van Volksgezondheid denkt na over een waarschuwing bij tv-programma's waarin deelnemers cosmetische chirurgie zoals bortsvergrotingen ondergaan. De minister vindt dat ze in sommige programma's te makkelijk omspringen met medische ingrepen. Ze stoort zich eraan dat kijkers nauwelijks informatie krijgen over de risico's van cosmetische operaties.

"Ik zap op zondagochtend wel eens langs de zenders en zie allerlei programma's zoals 'Make me beautiful' en daar hoor ik nooit dat het iets tijdelijks is en dat implantaten ook vervangen moeten worden."

Minimumleeftijd

Schippers wil ook kijken naar een minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen die niet medisch noodzakelijk zijn. Ze doelt op reality-filmpjes met moeders die een modellencarrière voor hun dochter willen. "Zo'n meisje gaat dan onder het mes terwijl ze nog in de groei zit. Volwassenen kunnen eigen keuzes maken, maar iemand die jonger is dan 18 jaar is kwetsbaar."

Op dit moment moeten jongeren onder de 16 toestemming van beide ouders hebben. Vaak beslissen artsen zelf om bijvoorbeeld geen borstvergroting uit te voeren, omdat de borsten soms nog niet volgroeid zijn.

Merkel: 18+

In Duitsland zijn ze al iets verder. Als het aan bondskanselier Angela Merkel ligt, krijg je zonder medische noodzaak voor je 18e helemaal geen cosmetische ingreep meer. En voor wie deze maatregel te laat komt en spijt heeft van een ingreep, komt er een compensatiefonds. Het geld daarvoor moet van zorgverzekeraars en donaties door artsen komen.

In Duitsland is 10 procent van de mensen die onder het mes gaan jonger dan 20. Het voorstel voor de wet en het fonds wordt in mei behandeld.

Door: Helen