NOS NieuwsAangepast

Parlement zet Suleiman buitenspel

Het Egyptische parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat functionarissen uit het regime van oud-president Mubarak tien jaar lang alle politieke rechten ontneemt. Het voorstel was ingediend om te voorkomen dat voormalige vicepresident Omar Suleiman meedoet aan de presidentsverkiezingen van volgende maand.

Suleiman wil meedoen om te voorkomen dat een kandidaat van de Moslimbroederschap de verkiezingen wint. Volgens Suleiman komt Egypte in een isolement terecht als een streng islamitische president het land in een 'religieuze staat' verandert.

De Moslimbroederschap behaalde tijdens de laatste parlementsverkiezingen iets minder dan de helft van alle zetels. Samen met andere conservatief-islamitische partijen vormen ze een blok dat 70 procent van de zetels in het parlement heeft.

Stevig aangepakt

Tijdens het presidentschap van Mubarak werd de Moslimbroederschap stevig aangepakt. Duizenden leden belandden achter de tralies. Van Suleiman is bekend dat hij kritisch is over de Moslimbroederschap.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten heeft het laatste woord over de nieuwe wet, maar er wordt geen uitspraak verwacht voordat de kiescommissie de definitieve kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen heeft vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl