In Florida is de burgerwacht George Zimmerman aangehouden voor de dood van de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin. De aanklacht is doodslag, second-degree murder, heeft de aanklager bekendgemaakt.

Zimmerman schoot de 17-jarige Trayvon eind februari bij een supermarkt dood omdat hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Later zei hij dat hij met de jongen in gevecht was geraakt en beriep hij zich op zijn recht op zelfverdediging. Zijn advocaat zegt dat hij zal verklaren onschuldig te zijn aan de aanklacht.

Door een omstreden wet in Florida is het onmogelijk iemand te vervolgen als hij zich op aannemelijke gronden beroept op zelfverdediging. Daarom werd de 28-jarige Zimmerman tot nu toe niet aangehouden.

Petitie

De zaak leidde in de Verenigde Staten tot een storm van protest. Duizenden mensen demonstreerden tegen het uitblijven van straf voor Zimmerman. Onder meer in Los Angeles liepen demonstranten in truien met capuchon, zoals Trayvon aanhad toen hij werd doodgeschoten.

Meer dan 2 miljoen Amerikanen tekenden een petitie waarin de staat Florida werd opgeroepen de wet te veranderen. Ze vinden dat de zelfverdedigingswet wordt gebruikt om een racistische moord goed te praten.

STER reclame