NOS NieuwsAangepast

#Astrachan: verliezende kandidaat eet niet meer

De hongerstakingen vliegen je de laatste tijd om de oren. Toch is het een manier van actievoeren met een twijfelachtige mate van succes.

Op dit moment probeert een lid van de linkse partij Eerlijk Rusland met een hongerstaking een burgemeestersverkiezing ongeldig te laten verklaren. Opvallend: hij is de verliezende kandidaat.

Fraude

Op 4 maart was de burgemeesterverkiezing Astrachan, een stad in het zuiden van Rusland. Een kandidaat van de partij Verenigd Rusland van Poetin en Medvedev won, met 60 procent van de stemmen. Oleg Shein werd tweede met 30 procent van de stemmen. Shein zegt dat er de verkiezingen gefraudeerd is. Daarom ging hij op 16 maart, toen Mikhail Stolyarov van Verenigd Rusland zijn intrek nam in het stadhuis, in hongerstaking. Dat duurt nu dus al 26 dagen.

Volgens Shein hebben klachten bij de kiescommissie en rechtbanken niets uitgehaald. De kiescommissie heeft wel wat onregelmatigheden gevonden, maar niet op grote schaal. In ieder geval geen reden om nieuwe verkiezingen te organiseren. Hij kan wel zelf naar de rechter stappen of zijn partij daar om vragen, zegt de commissie.

#Astrachan

Intussen is #Astrachan nog steeds trending in Rusland. Dinsdag kwamen ook veel betogers uit Moskou naar de stad, om daar te protesteren. Onder hen was ook de blogger Aleksei Navalny. Hij zegt dat er genoeg bewijs is van de fraude: bij stembureaus waar elektronisch gestemd werd, kreeg Shein de meerderheid van de stemmen, bij bureaus met handmatig stemmen kreeg hij maar 2 procent van de stemmen.

Meer hongerstakers in het nieuws:De Palestijn Khader Adnan at 66 dagen niets meer, nadat hij in Israël zonder proces werd vastgehouden. Hij had succes: anderhalve maand geleden werd bekend dat hij op 17 april wordt vrijgelaten. Onder één voorwaarde: hij moet onmiddellijk weer gaan eten.Op dit moment staken 23 mannen in Brussel voor een tijdelijk verblijfs- en werkvergunning. Vooralsnog hebben ze geen succes. België lijkt niet van gedachten te veranderen.In Bahrein heeft mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaja al zeker twee maanden niet gegeten. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit. Er wordt gevreesd voor zijn leven.Een Indiase hongerstaker had vorig jaar wel succes. Hij protesteerde tegen de corruptie in zijn land. Het parlement stemde in met de strengere maatregelen tegen corruptie die hij had voorgesteld.Hongerstaken kan ook gewoon om je zin te krijgen. De Mexicaanse Estibalis Chavez (19) wilde vorig jaar zo graag naar het huwelijk van de Britse prins William en Kate, dat ze 16 dagen niets at.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl