NOS NieuwsAangepast

Latinobende MS-13 in Den Bosch - say what?

Het is natuurlijk wel stoer om net te doen alsof je in een Amerikaanse gang zit. Maar in de wijk Kruiskamp in Den Bosch begint het uit de hand te lopen: basisscholiertjes proberen de rituelen van MS-13 na te doen, volgens de FBI de gevaarlijkste Latinobende van Noord-Amerika. Inwijdingsritueel: 13 seconden zware mishandeling of op rooftocht. Volgens de gemeente Den Bosch gaat het zover dat ze samen met de GGD en verschillende scholen uit Kruiskamp een brief aan ouders hebben gestuurd.

Hoe kan het dat basisscholieren uit Brabant bekend zijn met de rituelen van zo'n heftige bende? Het antwoord is: YouTube. "Op internet is te zien dat deze methode in Midden-Amerikaanse landen een zeer gewelddadige manier van groepsvorming is. Kinderen hanteren in hun manier van omgaan met elkaar handelingen die hiervan afgeleid zijn", stellen de scholen, GGD en gemeente in de brief.

MS-13

De Mara Salvatrucha, afgekort MS-13, Mara of MS, is een jeugdbende (mara) in Noord- en Midden-Amerika. De bende is vooral actief in El Salvador, Honduras en Guatemala en in mindere mate in Mexico en Nicaragua. Het zijn voornamelijk Latino's uit Midden-Amerika, maar de bende ontstond in Los Angeles in de jaren '80. Immigranten uit El Salvador begonnen de bende om zichzelf te beschermen tegen de Mexicaanse en Afro-Amerikaanse bendes in Los Angeles. Doordat de Verenigde Staten veroordeelde bendeleden uitzet naar het land van herkomst, verspreidde de Mara Salvatrucha zich naar andere landen.

Je kunt ze vaak herkennen aan hun tatoeages en gebarentaal. Op de tatoeages staat waar een lid vandaan komt, hoeveel mensen hij vermoord heeft en hoe lang hij bij de bende zit. Elk lid moet nieuwe leden inbrengen, inkomsten verzorgen (vaak afkomstig van afpersing) en leden van andere bendes vermoorden als ze buiten de grenzen van hun territorium komen. De gebarentaal komt van een paar leden die onder de indruk waren van de gebaren bij een heavy metallconcert.

Het is niet helemaal zeker wat de naam Mara Salvatrucha betekent. Mara kan komen van La Mara, een straat in San Salvador. Maar het kan ook van 'marabunta' afkomstig zijn, een fel type mier dat alles wat op zijn pad vermorzelt. Salvatrucha kan vernoemd zijn naar de Salvatrucha-guerrilla's, uit de Salvadoriaanse burgeroorlog. Andere denken dat het een combinatie is van Salvadoriaans en caliche, alert.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl