NOS NieuwsAangepast

Bezuinigingen raken Spanje hard

Het lijkt er op dat de enorme bezuinigingen Spanje keihard zullen treffen. De regering van premier Rajoy lichtte vandaag in het parlement weer een nieuw pakket bezuinigingen toe.

De economische spanningen in Spanje nemen toe. De beurzen lijken het vertrouwen in Spanje verloren te hebben. Ook groeit de angst dat de Spaanse problemen andere Europese economieën besmetten.

De Spaanse premier kreeg de afgelopen dagen veel kritiek. Twee weken geleden kondigde hij al een bezuinigingsronde van 27 miljard euro aan. Maandag kwam daar onverwacht nog eens een pakket van 10 miljard bovenop. Vooral de weigering van Rajoy om deze nieuwe bezuinigingen uit te leggen aan de pers, kwam hem op veel kritiek te staan.

Teller

De teller van de Spaanse bezuinigingen staat inmiddels al op 45 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als in Nederland. En als de Spanjaarden willen voldoen aan de Europese begrotingseisen, zullen ze volgend jaar opnieuw flink in hun uitgaven moeten snoeien.

De huidige bezuinigingen raken bijna alle sectoren in Spanje. Vooral de ministeries krijgen harde klappen. Zij moeten het allemaal met 17 procent minder budget doen. Het gaat met name hard op het gebied van onderwijs, cultuur en sport. Daar wordt zelfs 20 procent bezuinigd.

Portemonnee

Spanjaarden zullen vooral de verhoging van de gas- en elektriciteitstarieven in de portemonnee voelen. Die prijzen waren in Spanje al hoger dan in de rest van Europa. Nu stijgen ze nog eens met respectievelijk 5 en 7 procent.

Er wordt niet alleen maar bezuinigd. De regering wil ook laten zien dat ze de diepere problemen van Spanje aanpakt, zoals met anti-fraude maatregelen. Zo mag er voortaan bij zakelijke transacties nog maar maximaal 2500 euro cash betaald worden. En belastingfraudeurs die alsnog aangifte doen, hoeven dankzij een amnestiewet minder belasting te betalen.

Speculaties

Het nieuwe pakket bezuinigingen van 10 miljard euro, is een stuk minder concreet. Vooral de autonome regio's draaien daar voor op. Die hebben in Spanje op het gebied van zorg en onderwijs veel financiële onafhankelijkheid, en daar vallen straks de klappen.

Van de 10 miljard zal 7 miljard euro op de zorg worden gekort. Veel Spanjaarden zijn bang dat ze straks een eigen bijdrage voor ziekenhuisopname moeten betalen. Ook worden er waarschijnlijk minder medicijnen gratis verstrekt.

De overige 3 miljard komt voor rekening van het onderwijs. Hoe dat uiteindelijk ingevuld gaat worden, is nog onduidelijk. De uiteindelijke impact van de bezuinigingen op het onderwijs zal volgens de regering nog meevallen.

Niet blij

De oppositie is natuurlijk niet blij met deze maatregelen. Maar premier Rajoy heeft gezegd dat zijn regering heel goed weet wat ze doet. En omdat zijn partij de absolute meerderheid in het parlement heeft, kan de oppositie er toch niet veel aan veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl