NOS NieuwsAangepast

Grieken: terug naar het platteland

Door correspondent Conny Keesen

Meer dan 1,5 miljoen Grieken overwegen om de stad te verruilen voor het platteland. Een op de vijf heeft al daadwerkelijk stappen ondernomen om dat te gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Griekse ministerie van landbouw.

De meeste mensen zijn onder de 44 jaar en zeker de helft wil zich bezighouden met landbouw. De trend is vooral zichtbaar bij jonge mensen. Dat heeft alles te maken met de hoge werkloosheid onder jongeren, die in Griekenland rond de 50 procent ligt.

Helen en Jorgos zitten op de Amerikaanse Landbouwschool, even buiten de noord-Griekse stad Thessaloniki. Het is een particuliere opleiding die ooit is opgericht door een Amerikaanse missionaris. De opleiding bestaat uit een middelbare school, waar naast gewone lessen aandacht is voor alle aspecten van landbouw, en een universitaire vervolgopleiding.

Terug naar de natuur

Helen komt net als haar medescholier uit de stad, maar is ervan overtuigd dat haar toekomst in de landbouw ligt. "Ik denk dat er in Griekenland enorme mogelijkheden liggen voor landbouw. Maar jonge boeren moeten goed opgeleid zijn en op de hoogte van nieuwe technologieën en marketing. Dat leren we hier, maar ook door vervolgstudies in het buitenland."

Voor Jorgos betekent het vooral zoeken naar een andere weg. "Jarenlang is jongeren voorgespiegeld dat de enige weg een leven en een baan in de stad is. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat we terug moeten naar de natuur en de landbouw."

Tassos Apostolidis, directeur van de middelbare school, pleit voor een hergeboorte van de Griekse landbouw. "Er zijn veel fouten gemaakt in de landbouwpolitiek van de laatste jaren. Landbouwgronden zijn in verval geraakt. Ons land van olijfolie en citroenen importeert nu die producten. Het besef is gekomen dat we ons moeten richten op kwaliteit en goede producten die voor economische groei op het platteland zullen zorgen."

Nederlands tintje

De aanmeldingen bij de Amerikaanse Landbouwschool, maar ook bij de agrarische staatsuniversiteiten, zijn fors gestegen. Volgens Dimitris Koveos, docent aan één van de vier agrarische faculteiten, van de Aristotelis-universiteit in Thessaloniki, is er een duidelijke verschuiving van belangstelling voor de landbouw en voor terugkeer naar het platteland.

Hij is initiatiefnemer van een plan om stadsmensen in contact te brengen met het platteland en ze in crisistijd te helpen. Het idee heeft een Nederlandse tintje: Koveos studeerde drie jaar in Amsterdam en fietste elke dag langs een complex met volkstuintjes.

Nu heeft zijn faculteit op een boerderij 300 stukjes land beschikbaar gesteld aan mensen die tegen een symbolisch bedrag hun eigen groenten kunnen verbouwen. Er kwamen ongeveer 5000 reacties op het plan: werklozen, families, maar ook mensen die willen leren hoe ze het land dat ze achtergelaten hebben in hun dorp, kunnen gaan verbouwen.

Dit verhaal maakt deel uit van een serie over Griekenland. Lees ook: Griekse 'aardappelbeweging' slaagt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl