NOS NieuwsAangepast

Rotterdam ontwikkelt haven Brazilië

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat in Brazilië, iets ten noorden van Rio de Janeiro, een nieuwe haven ontwikkelen. Rotterdam gaat daarvoor een samenwerking aan met de lokale overheid en een Braziliaanse projectontwikkelaar.

De Rotterdamse inbreng bestaat uit het leveren van expertise en kennis van het havenmanagement. Een woordvoerder van het Havenbedrijf zegt dat met de investering een paar miljoen euro gemoeid is. Hoeveel precies, is niet bekend.

In ruil voor de investering hoopt het Havenbedrijf een deel van de Braziliaanse ladingstroom aan zich te binden. Dat zou moeten leiden tot meer handel voor Nederland. "Dit is van strategisch belang voor de ontwikkeling van de Rotterdamse haven", zegt woordvoerder Schellekens.

Export

Brazilië exporteert steeds meer olie, ijzererts, soja en andere bulkgoederen naar de rest van de wereld. Maar de aanvoer- en de afvoerroutes zijn nog niet afgestemd op de gestegen vraag. Zo heeft Brazilië langs de 8000 kilometer lange kust maar 34 havens. Veel daarvan zijn verouderd.

Het havenproject 'Porto Central' moet een deel van het probleem oplossen. Op dit moment bestaat het project alleen op papier, want Porto Central moet nog van de grond af worden opgebouwd.

De haven gaat op zijn vroegst in 2015 in bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl