NOS NieuwsAangepast

Vlaams Belang start ook meldpunt

Het Vlaams Belang heeft een online meldpunt geopend voor illegaliteit in België. De partij heeft het idee overgenomen van de PVV, die begin februari met een meldpunt kwam voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen.

Kopstuk van het Vlaams Belang, Filip Dewinter, hoopt met het meldpunt de politiek onder druk te zetten om met een harder beleid te komen. Volgens hem heeft de burger in België terecht het idee dat illegalen worden gedoogd, zei hij bij de VRT. "Dat blijkt ook uit het beleid: er wordt nauwelijks opgetreden tegen illegalen, er is geen actieve opsporing en er is al zeker geen uitwijzing of een effectieve repatriëring."

'Geen kliklijn'

Dewinter zegt dat zijn partij met het meldpunt niet de taak van politie of justitie wil overnemen. Ook ontkent hij dat het gaat om een kliklijn voor het opsporen van illegale vreemdelingen. "We willen situaties van illegaliteit opsporen en die aanklagen. Het gaat over zwartwerken, het gaat over misbruik van sociale zekerheid. Het is niet onze bedoeling om een heksenjacht tegen illegalen te organiseren."

Maar, zegt Dewinter, als iemand toch illegalen wil aangeven, dan "zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen en dat doorgeven aan de politie".

Het Belgisch Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft kritiek op het initiatief. "Dat meldpunt is volstrekt illegaal. Meneer Dewinter weet dat natuurlijk perfect. Hij wil shockeren en provoceren", zegt de directeur van het centrum Josef De Witte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl