NOS NieuwsAangepast

'Schuldenaren beter beschermen'

Door verslaggever Bart Kamphuis

Gerechtsdeurwaarders willen dat de overheid mensen met schulden beter gaat beschermen. In een onderzoek, dat in opdracht van de gerechtsdeurwaarders is gedaan, staat dat mensen met schulden steeds vaker onder het bestaansminimum zakken.

Dat komt volgens de gerechtsdeurwaarders doordat de regels rond het innen van schulden te ingewikkeld zijn. Ook ontbreekt het aan controle op de manier waarop schuldeisers hun schulden innen.

Het onderzoek wordt vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. "Een op tien huishoudens heeft problemen met schulden. Schuldeisers zetten alles op alles om zo veel mogelijk van hun vorderingen te incasseren. Ze laten weinig mogelijkheden onbenut om beslag te leggen", zegt onderzoeker Nadja Jungmann, lector schulden en invordering aan de Hogeschool Utrecht.

Baby

In het onderzoek 'Paritas Passé' wordt uit de doeken gedaan hoe mensen met schulden de dupe worden van een woud aan regels en de verschillende bevoegdheden die schuldeisers hebben.

Nazrin Dinmohamed kwam er vorige maand achter dat de Belastingdienst haar kinder-, zorg- en woontoeslagen had ingehouden. "Ik hield vijftig euro over om een maand boodschappen van te doen. Dat geld heb ik alleen al nodig om mijn baby twee weken te kunnen verzorgen."

Harde cijfers zijn er niet, maar zowel de schuldhulpverlening, gerechtsdeurwaarders, sociaal raadslieden als het maatschappelijk werk zien dat schuldeisers steeds verder gaan in het vorderen van schulden.

Vereenvoudigen

Zorgverzekeraars, huisverhuurders en de kinderopvang mogen bij de Belastingdienst beslag laten leggen op toeslagen. Waterschappen, gemeenten en provincies mogen het geld dat iemand schuldig is direct van de bankrekening halen.

Vaak weten verschillende schuldeisers niet van elkaar wat ze aan het doen zijn. Dat heeft als gevolg dat de schuldenaar door de beslagvrije voet zakt, oftewel het bestaansminimum dat wettelijk is vastgesteld op negentig procent van een bijstandsuitkering.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders vraagt de regering de regels rond het innen van schulden te vereenvoudigen en om de controle op het innen van schulden te verscherpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl