NOS NieuwsAangepast

Historische molen Burum afgebrand

In het Friese Burum is een 225 jaar oude molen helemaal afgebrand. Rond 22.30 uur waren de eerste vlammen te zien en een half uur later stortte de molen in elkaar. Brandweerkorpsen hebben de resten daarna gecontroleerd laten uitbranden.

De molen was nog in gebruik en had vier vrijwillige molenaars. Eén van hen was Pieter de Vries. In het Radio 1 Journaal vertelde hij vanochtend hoe snel het is gegaan: "Rond 22.30 uur kwam ik van een feestje en liep er langs, en toen was er eigenlijk nog niks aan de hand. Tien minuten later was er al geen redden meer aan."

Oorzaak

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. "De meeste mensen die het van begin af aan hebben gezien, zeggen dat het bovenin bij de kap is begonnen", weet molenaar De Vries.

Politie en brandweer zijn nog bezig met het onderzoek naar de precieze oorzaak. Ooggetuigen zouden vuurpijlen hebben gezien voor de brand.

1787

De koren- en pelmolen Windlust was gebouwd in 1787 op de plek waar in 1785 ook al een molen was afgebrand. In 2000 was de Windlust voor het laatst gerestaureerd.

De molen in Burum was tot 1997 in particulier bezit. Inmiddels was de Windlust eigendom van de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl