NOS NieuwsAangepast

'Kabinet breekt rechtspraak af'

Het kabinet is bezig met het afschaffen van de rechtspraak, zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in NRC Handelsblad. Hij vraagt zich af of er nog wat van overblijft. Ook worden er volgens hem te veel wetten ingevoerd zonder dat er een echte aanleiding voor is.

Het kabinet doet symbolische wetsvoorstellen, omdat ze zijn afgesproken in het regeerakkoord. Hij noemt het boerkaverbod, de dubbele nationaliteit en "misschien ook wel de dierenpolitie" als voorbeeld.

Die voorstellen hangen volgens de ombudsman niet samen met wat er echt gebeurt. Het doordrukken van wetten op basis van een meerderheid van één zetel noemt hij cynisch.

Terugdrukken

De ombudsman is het ook niet eens met het plan om mensen een hogere eigen bijdrage te laten betalen als ze naar de rechter stappen. Het lijkt er op dat de politiek de rechter wil terugdrukken, zegt hij. "Er is een gevoel dat 'we' die rechter eigenlijk niet kunnen gebruiken", zegt Brenninkmeijer.

Het terugdringen van de rechter is volgens hem al langer gaande. "Ik zag het al in nieuwe wetten over de sociale zekerheid. De sanctieregimes voor burgers met een uitkering zijn strak en ze worden nog veel strakker. Mensen kunnen straks enorm in de problemen komen door één kleine fout. De rechter mag dat al niet meer afwegen."

Minister Opstelten van Justitie laat via een woordvoerder weten dat er geen sprake is van afbraak van de rechtspraak. Inhoudelijk zullen verschillende onderwerpen gewoon aan de orde komen in de debatten met de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl