De SP vindt dat Nederlandse F-16's in Afghanistan voortaan altijd hulp moeten kunnen bieden aan bondgenoten die in problemen zijn. Daarmee is daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer. Tot nu toe steunden alleen het CDA en de VVD in deze kwestie het kabinet.

De SP vindt het immoreel dat de Nederlandse toestellen nu alleen in actie mogen komen als ze al in de lucht zijn.

Volgens SP-Kamerlid Van Bommel treden Nederlandse F-16's in de praktijk nu ook altijd op als dat nodig is. Er wordt dan volgens hem gewoon voor gezorgd dat ze voor een andere opdracht in de lucht zijn, zodat het formeel toch binnen het mandaat past. Van Bommel vindt dat niet meer dan logisch: "Het gaat niet om offensieve acties, het gaat niet om oorlog maar om zelfverdediging".

Srebrenica

Door de steun van de SP is er nu een Kamermeerderheid voor het aanpassen van het mandaat van de Nederlandse militairen.

Van Bommel benadrukt dat de SP geen voorstander is van de missies in Afghanistan, maar wel vindt hij dat de militairen die er zijn hun werk moeten kunnen doen. "Wij zouden dat ook verwachten van bondgenoten. Stel dat onze militairen opnieuw in een Srebrenica-achtige situatie zouden komen. Dan moet je er niet aan denken dat onze bondgenoten ons niet te hulp zouden schieten."

Dinsdag praten de Tweede Kamer en het kabinet over de missie in Afghanistan.

STER reclame