NOS NieuwsAangepast

Vrolijk besparen met Pasen

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Crisis, economische malaise: juist in deze tijd is het noodzaak om verstandig met je geld om te gaan. Dat kan op een leuke en vrolijke manier. Dat zegt bespaardeskundige Marieke Henselmans.

Henselmans walgt van reclamefolders die consumenten voorspiegelen dat bijvoorbeeld het vieren van Pasen maar op één manier kan slagen: door heel veel geld uit te geven aan eten en drinken. Henselmans: "Rollades, fondueschotels, voorgebraden wild; Pasen is een beetje de voorjaars-Kerst geworden".

Belachelijke prijzen

Volgens Henselmans krijgen veel mensen de zenuwen van de hoge eisen die aan een correct feestdiner worden gesteld. "Om die reden kopen ze lekker veel kant-en-klaar-producten. Dan kan het niet mislukken."

De supermarkten lachen ondertussen in hun vuistje, want volgens marktonderzoeker GfK maken de supers deze week een paasomzet van 740 miljoen euro, weer 2 procent meer dan in 2011. "Mensen hebben dit weekend alle tijd. Gebruik die tijd dan om lekker zelf eieren te schilderen, zelf brood te bakken, sauzen te maken. Dat kan makkelijk en het bespaart enorm veel geld. Supermarkten vragen vaak belachelijke prijzen."

Tips

Henselmans, die samenwerkt met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), geeft in haar laatste boek 'Vrolijk besparen' talloze tips voor de feestdagen. Zoals:

Zoek in de gratis tijdschrijften van de supermarkten naar menusuggesties, maar volg deze nooit klakkeloos op. Laat de allerduurste ingrediënten weg of vervang ze door voordelige.Zoek uit hoe laat winkels sluiten. Vlak voor sluitingstijd worden dure rollades en wildschotels vaak tot 35 procent afgeprijsd. Of sla in na Pasen en stop de producten in de vriezer voor later.Neem niet die dure toetjes, maar koop eenvoudig roomijs en versier dat zelf met stukjes noot of fijngeraspte overgebleven chocoladeletters.

Overigens bespaart de consument ook geld door het boek van Henselmans niet te kopen. Om dit te ondervangen, geeft ze dagelijks op Twitter - gratis - een bespaartip via @Mariekebespaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl