NOS NieuwsAangepast

Japans spookschip gekelderd

De Amerikaanse kustwacht heeft het vuur geopend op een Japans schip, dat al een jaar op de Grote Oceaan ronddobberde. Het onbemande schip dreef in de Golf van Alaska en is tot zinken gebracht.

Het schip Ryou-Un Maru was op drift geraakt na de tsunami in Japan op 11 maart vorig jaar. Het schip lag in een dok om gesloopt te worden. Door de vloedgolf werd het de Grote Oceaan opgeslingerd. Sindsdien dreef het stuurloos rond.

De kustwacht besloot in te grijpen, omdat de boot de kust van Alaska naderde en een gevaar vormde voor de scheepvaart daar. Vanaf een afstand van enkele honderden meters werden gaten in het schip geschoten. Een vliegtuig van de kustwacht hield de omgeving in de gaten.

Afval

De Ryou-Un Maru was een vrachtschip en had mogenlijk nog 7500 liter diesel aan boord. Of er nog iets in de tanks zat is niet zeker. Wie de eigenaar was, is niet duidelijk.

Door de tsunami is zo'n 5 miljoen ton afval in zee terechtgekomen. Een deel daarvan zal ooit aanspoelen op de Amerikaanse en Canadese kust. In januari spoelde in Alaska een aantal grote boeien aan, die waarschijnlijk van Japanse oesterbedrijven afkomstig waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl