NOS NieuwsAangepast

Sharia ingevoerd in Timboektoe

In Timboektoe in het noorden van Mali hebben islamitische rebellen van de Toearegs de sharia ingevoerd. De Toearegs grepen begin dit jaar de macht in het noorden van het land.

Timboektoe, duizend kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako, is een historische stad, die in de twaalfde eeuw gesticht werd door de Toearegs. De stad was altijd een trefpunt van gematigde islamitische geleerden en er was plaats voor andere gelovigen.

Onafhankelijkheid

De rebellen maakten vorige maand gebruik van het machtsvacuüm in Mali, toen militairen een staatsgreep pleegden. In die periode werd Timboektoe ingenomen.

De Toearegs strijden voor onafhankelijkheid en er is een orthodox-islamitische afdeling, die Ansar Dine heet. Die zou in contact staan met al-Qaida. Ansar Dine heeft in de afgelopen tien jaar zo'n vijftig westerlingen ontvoerd.

Sharia

De burgemeester van de stad heeft tegen persbureau AP gezegd dat hij de invoering van de sharia heeft moeten accepteren. Vrouwen moeten er nu gesluierd over straat, van dieven wordt de hand afgehakt en overspel wordt bestraft met steniging.

Bijna alle 300 christenen zijn de stad eind vorige maand ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl