Niet meer meekijken bij Ai Weiwei

Aangepast op

Ai Weiwei is weer offline. Nouja, zijn webcams. De politie houdt de kunstenaar continu met camera's in de gaten vanwege zijn huisarrest. Als reactie daarop liet hij de buitenwereld ook meekijken. Via een speciale site kon je sinds begin deze week 24/7 kijken naar livebeelden van vier webcams in zijn huis. Al werd die '7' nooit gehaald.

Het mag niet van de Chinese autoriteiten en ze hebben hem opgedragen de camera's offline te halen. Dat heeft hij gedaan, ook al is hij het er niet mee eens.

"Ik heb ze uitgelegd: jullie hebben 15 camera's op mij gericht en de camera die in mijn slaapkamer staat is precies dezelfde die ik 81 dagen lang boven mijn hoofd had", zegt hij. Weiwei zat 81 dagen in de cel voordat hij huisarrest kreeg. De reden? Hij had via internet een oproep had gedaan om net als in de Arabische wereld in opstand te komen.

Verzet

Ai Weiwei blijft zich dus ondanks zijn straf op originele wijze verzetten tegen de overheid door de grenzen op te zoeken. Met de webcams overschrijdt hij dus blijkbaar een grens. De overheid mag Weiwei wel continu in de gaten houden, maar hij mag de rest van de wereld niet hetzelfde laten doen.

Door: Elger