NOS NieuwsAangepast

Gevederde tyrannosaurus ontdekt

In China zijn drie fossielen gevonden van een grote gevederde dinosaurus. Het dier is volgens wetenschappers een voorvader van de Tyrannosaurus Rex en leefde circa 125 miljoen jaar geleden.

Het is de grootste diersoort met veren die ooit is gevonden; een volwassen dier was 9 meter lang en woog rond de 1400 kilo. Het had scherpe tanden en drievingerige klauwen. De veren waren 15 tot 16 centimeter lang.

Waarschijnlijk dienden de veren als isolatie en als camouflage. Mogelijk waren ze ook belangrijk bij paringsrituelen.

Onderzoekers vragen zich nu af of andere dinosauriërs, zoals de Tyrannosaurus Rex misschien ook veren hebben gehad. Tot nu toe werd aangenomen dat de grote vleeseter een gladde huid had.

Goede staat

De fossielen, die in een opmerkelijk goede staat waren, werden gevonden in de noordoostelijke provincie Liaoning. Daar zijn in het verleden vaker bijzondere dinosaurusvondsten gedaan.

De nieuw ontdekte soort heeft de naam Yutyrannus Huali gekregen, een mengsel van Latijn en Mandarijn dat 'prachtige gevederde tiran' betekent. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde vandaag een artikel van de Chinese onderzoekers over de vondst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl