NOS NieuwsAangepast

Kamp verbiedt stage voor illegaal

Minister Kamp van Sociale Zaken dreigt de gemeente Amsterdam met een boete als die stageplaatsen beschikbaar stelt voor mbo-studenten die illegaal in Nederland zijn.

In de Amsterdamse gemeenteraad heeft een meerderheid vanavond voor een motie van GroenLinks gestemd om illegale mbo'ers bij de gemeente stage te laten lopen.

Van de wet mogen illegalen in Nederland niet werken. Volgens Amsterdam hebben kinderen die illegaal hier zijn tot hun 18de recht op onderwijs. Daar hoort volgens de gemeenteraad ook het volgen van een stage bij.

Streng

Kamp zegt in een brief dat de inspectie de wet streng zal handhaven. Zowel de onderwijsinstelling als de werkgever die de stage aanbiedt, kan een boete krijgen die kan oplopen tot 24.000 euro.

De Amsterdamse wethouder Asscher is voorstander van het stage-plan. Hij vindt het raar dat jongeren die hier 4 jaar les hebben gehad, het laatste stukje van hun opleiding niet kunnen afmaken. Asscher wil het desnoods op een rechtszaak laten aankomen.

Catshuis-stress

"Het gaat mij niet om vreemdelingen, maar om kinderen en het recht op onderwijs", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij sommige vormen van onderwijs hoort een verplichte stage. Dat recht op onderwijs kun je als kabinet niet eenzijdig beperken."

Asscher is verbaasd over de houding van het kabinet. "Het heeft ongetwijfeld te maken met Catshuis-stress. Er is twee maanden geleden al om een reactie gevraagd op het plan en uitgerekend vandaag komt dit antwoord van het kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl