NOS NieuwsAangepast

Sanquin wijzigt homobeleid niet

Bloedbank Sanquin lijkt niet van plan het beleid ten aanzien van homoseksuelen te wijzigen. Een woordvoerder van de bloedbank blijft erbij dat "mannen die seks hebben met mannen" een hoger risico met zich meebrengen om besmet bloed te leveren. Volgens de organisatie gaat het daarbij om het gedrag van mensen en niet om hun geaardheid.

De Tweede Kamer nam gisteren een motie aan om homoseksuelen toe te laten bij de bloedbank. Sanquin lijkt daar niets voor te voelen.

"We kijken naar risicogedrag en daar is mannenseks er één van. Als je kijkt naar de hiv-monitor dan kun je zien dat het risico op hiv-overdracht ongeveer honderd keer zo groot is als bij mannen met heteroseksuele seks", zegt de woordvoerder in het Radio 1 Journaal.

Wisselende contacten

Pia Dijkstra, die namens D66 de motie indiende, zegt dat homoseksuelen niet per definitie extra risico met zich meebrengen. "Er zijn homoseksuele mannen die veertig jaar een monogame relatie hebben en geen bloed mogen doneren. Wat ons betreft kijk je naar het risicogedrag."

Zo kunnen heteroseksuelen bij de bloedbank aangeven of ze wisselende seksuele contacten hebben gehad. Op dat moment worden ze een jaar uitgesloten en dan opnieuw getest op aandoeningen. Als die testen negatief zijn, mogen ze alsnog bloed doneren. "Ik begrijp niet waarom dat bij homoseksuelen niet zou kunnen", zegt Dijkstra.

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet met Sanquin gaat praten over het aanpassen van de regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl