Stroetinga pakt brons op scratch

Aangepast

Wim Stroetinga heeft in Melbourne bij de WK baanwielrennen brons veroverd op het niet-olympische onderdeel scratch.

Hij moest na zestig rondjes (in totaal vijftien kilometer) alleen de Brit Ben Swift en de Zuid-Afrikaan Nolan Hoffman voor zich dulden.

Stroetinga hield zich een groot deel van de wedstrijd gedeisd, ook toen de Oostenrijker Andreas Muller versnelde, met nog een handvol ronden voor de boeg. Muller sloeg snel een groot gat, leek het te gaan halen, maar stortte in de voorlaatste ronde in en eindigde slechts als veertiende.

Swift zette de tegenaanval vier rondjes voor het einde in, samen met Martin Blaha. De Tsjech viel terug waarna Hoffman Stroetinga in de sprint klopte. "Brons was het hoogst haalbare", sprak de Fries na afloop.

Teamsprinters missen OS

De Nederlandse baanrenners Hugo Haak, Roy van den Berg en Teun Mulder zijn er niet in geslaagd olympische deelname af te dwingen op het onderdeel teamsprint. Nederland moest zeven plaatsen hoger zien te eindigen dan Polen. Daar slaagde het trio niet in, want het werd zevende en de Polen eindigden als elfde.

Australië pakte het goud. Shane Perkins, Scott Sunderland en Matthew Glaetzer kwamen in de finale uit op 43,266. Daarmee bleven ze de Fransen één duizendste van een seconde voor.

Het brons was voor Nieuw-Zeeland, dat Japan de baas was. Duitsland en Groot-Brittannië werden in de kwalificaties gediskwalificeerd.

Achtervolgers achtste

De Nederlandse achtervolgingsploeg is als achtste geëindigd. Met 4.04,489 bleef de ploeg, die zich al geplaatst had voor de Olympische Spelen, net boven het Nederlands record. Voor Nederland kwamen Peter Schep, Levi Heimans en Arno van der Zwet in actie.

De Britse achtervolgingsploeg veroverde even later goud. In de finale scherpten Peter Kennaugh, Edward Clancy, Andrew Tennant en Geraint Thomas hun eigen wereldrecord aan tot 3.53,292.

De Britten kwamen in de voorronde al in dicht in de buurt van 3.53,314, hun oude toptijd. Het Australische kwartet lag in de finale tijd voortdurend achter, maar kwam in de slotronden nog dicht bij.

STER Reclame