NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Koningin opent Floriade in Venlo

Koningin Beatrix opent vandaag in Venlo de Floriade 2012, de grootste tuinbouwexpositie ter wereld. Vanaf morgen is het evenement een half jaar lang open voor het publiek.

De NOS zendt de opening vanavond uit van 19.30 tot 19.55 uur op Nederland 1.

Het programma biedt ook een impressie van de diverse tuinen op de Floriade en de vele internationale paviljoens die er te zien zijn. Deelnemers uit ruim veertig landen van over de hele wereld hebben een bijdrage aan de expo geleverd. 'Nationale tuinman' Lodewijk Hoekstra zal er zijn modeltuin tonen.

Na de opening door de koningin wordt de start van de Floriade ingeluid met een groot concert in het openluchttheater op het terrein. Daaraan werken onder andere het Limburgs Symfonie Orkest, Chantal Janzen en Rowwen Hèze mee.

De NOS zendt de openingsshow uit op Tweede Paasdag van 09.55 tot 10.55 uur op Nederland 1.

Kabelbaan

De Floriade richt zich niet alleen op vakmensen, maar wil ook een 'theater van de natuur' zijn waar groenliefhebbers en gezinnen plezier aan beleven.

De 70 meter hoge Innovatoren markeert de ingang van het Floriadeterrein, dat zo'n 130 voetbalvelden groot is. Bezoekers kunnen vervolgens kiezen uit vijf thema's die te maken hebben met gezondheid, innovatie, duurzaamheid, natuur en onze voedselvoorziening. Via een kabelbaan verplaatsen ze zich van de ene naar de andere kant van het park. In het theater vindt dagelijks een live-show plaats.

Er worden tussen 5 april en 7 oktober zo'n 2 miljoen bezoekers verwacht op de Floriade, waarvan 40 procent uit eigen land en een even groot percentage uit Duitsland.

Euromast

Het is de eerste keer dat de Wereld Tuinbouw Expo, die eens in de tien jaar wordt georganiseerd, buiten de Randstad plaatsvindt. De vijf eerdere edities werden gehouden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Aan de eerste editie in 1960 heeft Rotterdam de Euromast overgehouden.

Na afloop van de Floriade 2012 wordt het terrein omgedoopt tot Venlo GreenPark en zal het in gebruik worden genomen als een duurzaam bedrijventerrein.

In de Innovatoren zullen bedrijven en onderwijsinstellingen worden gehuisvest. De 30 meter hoge Villa Flora, die nu dienst doet als expositieruimte voor bloemen en planten, gaat een toekomst tegemoet als duurzaam kantoorgebouw.

STER reclame