Nieuwe vakcentrale in oprichting

time icon Aangepast

Er komt een nieuwe algemene vakcentrale. De politievakbond ACP richt samen met andere vakbonden een nieuwe vakcentrale op. Het lijkt erop dat de veiligheidsbonden NPB (politie), AFMP (militair personeel) en ACOM (defensie), met in totaal bijna 90.000 leden, zich erbij zullen aansluiten.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp hebben ook andere bonden binnen de FNV belangstelling voor het initiatief. Zo zijn er gesprekken met de FNV-bonden in de zorg en het onderwijs. De ACP en ACOM komen uit de vakcentrale CNV.

Sinds begin december werkt Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma aan de oprichting van een nieuwe vakbeweging. Met deze nieuwe vakcentrale komt er voor de bonden die de nieuwe vakbeweging niet zien zitten een uitwijkmogelijkheid.

Lastig proces

Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat het tot nu toe een lastig proces is om de vakbonden van de FNV-vakcentrale op een lijn te krijgen. Afgelopen maanden heeft Klijnsma samen met zogenoemde kwartiermakers haar oor te luisteren gelegd bij vakbondsleden. Op 1 mei komt Klijnsma met een tussenrapportage over De Nieuwe Vakbeweging.

STER Reclame