NOS NieuwsAangepast

Nieuw Filmmuseum opent in A'dam

Het nieuwe Filmmuseum in Amsterdam opent donderdag zijn deuren voor publiek. Het nieuwe onderkomen van het EYE Film Instituut Nederland ligt aan de noordoever van het IJ tegenover het Centraal Station.

Koningin Beatrix opent het museum morgen officieel. Ze zal ook een bezoek brengen aan de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed. Hierin tonen filmmakers en kunstenaars nieuwe werken met filmfragmenten uit het archief en de bestaande collectie van EYE.

De bouw van het museum begon drie jaar geleden. Het futuristische gebouw, dat de bijnaam 'de witte schelp' kreeg, is volgens de directeur van EYE een ode aan de film. De vorm en de kleur van het pand zouden verwijzen naar de cinematografie.

Bezoekers

In het filminstituut zitten onder meer vier filmzalen en een tentoonstellingsruimte. In het museum worden jaarlijkse vier grote exposities gehouden. Ook zijn er filmvertoningen. Daarnaast besteedt het museum veel aandacht aan educatie en activiteiten voor jongeren en kinderen.

Het museum hoopt op 225.000 bezoekers per jaar. Dat is drie keer zo veel als het aantal bezoekers op de voormalige locatie, het Vondelparkpaviljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl