Beatrix opent Jordanese straat

time icon Aangepast

Koningin Beatrix heeft vandaag de Amsterdamse Westerstraat geopend in het Openluchtmuseum in Arnhem. Met deze aanwinst viert het museum het 100-jarig bestaan. De straat is een geschenk van de gemeente Amsterdam.

Van de vele sloppen die de Jordaan rijk was, is de Amsterdamse Westerstraat het laatst overgebleven exemplaar. De panden uit de Jordanese straat geven een beeld van het leven in de grote stad door de eeuwen heen.

Twee hoge huizen verbergen de restanten van drie 18de-eeuwse arbeiderswoningen. De nauwe Pottenbakkersgang leidt naar deze 'achterbuurt'. In de panden zijn een postkantoor, een Jordanees café en een 'Turkenpension' ondergebracht. In het pension verbleven in de jaren 60 van de vorige eeuw Turkse gastarbeiders die naar Nederland waren gehaald.

Op 16 juli 2011 werd de eerste steen gelegd van de straat in het Openluchtmuseum.

'De Jantjes'

Bij de opening maakte koningin Beatrix een koffer open waaruit een banier werd opgehesen. Daarna kreeg de koningin een rondleiding door de straat, terwijl de acteurs van de musical 'De Jantjes' klassiekers zongen zoals 'Bij ons in de Jordaan'.

Het museum is een groot park met authentieke historische gebouwen. Hier wordt het dagelijks leven van gewone mensen door middel van interactieve presentaties getoond. Het museum ontvangt jaarlijks meer dan 450.000 bezoekers.

STER Reclame