Vanaf vanmiddag 12.00 uur zou The Pirate Bay niet meer te bereiken zijn via de Piratenpartij Nederland. De proxy moest van Stichting BREIN offline en daar zeiden ze gehoor aan te geven, voornamelijk vanwege de kosten van een dreigende dwangsom van 1000 euro per dag.

"We zijn een kleine en jonge partij; voor ons is 1000 euro per dag een hoop geld", stond vandaag op hun website. Maar dat blijkt een verlate 1 april-grap op 3 april. De sommatie van Brein is er wel degelijk, maar die legt de Piratenpartij naast zich neer.

Begin dit jaar daagde Brein de providers Tele2, UPC KPN en T-Mobile om de torrentwebsite The Pirate Bay te blokkeren. Die zaak dient op 19 april. Ziggo en XS4All zijn nog in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechter dat ze The Pirate Bay moeten blokkeren. Sindsdien wordt de proxy op de site van de Piratenpartij veel gebruikt. Daarmee kunnen abonnees van die providers dus toch op de site van The Pirate Bay komen.

Torrent seeden

Volgens de partij is een bittorrent een waardevol protocol, waarmee talloze rechthebbenden zelf hun materiaal verspreiden. Ze zouden daarom een antwoord aan Brein sturen, als torrent. De partij vroeg bezoekers de torrent zo veel mogelijk te seeden, dus te verspreiden. Om 12.01 uur kwam het wachtwoord van het zippbestand online, zodat je kon zien wat er in dat antwoord stond.

De Piratenpartij maakt zich hard voor burgerrechten op het internet, bestuurlijke transparantie en een minder strict auteursrecht. De eerste werd in Zweden opgericht, door de mensen achter thepiratebay.org.

Door: Helen

STER reclame