NOS NieuwsAangepast

Premie op hoofd 'Mumbai-terrorist'

De VS heeft een beloning gezet op het hoofd van de oprichter van de Pakistaanse groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de serie aanslagen in het Indiase Mumbai in 2008. Daarbij kwamen 174 mensen om.

De Amerikanen keren 10 miljoen dollar uit voor Hafiz Saeed van de militante groepering Lashkar-e-Taiba. Saeed werd opgepakt na de aanslagen, maar later door Pakistan weer vrijgelaten. Hij leeft in vrijheid en verschijnt regelmatig in het openbaar. Zijn huis staat in het stadje Muridke, vlakbij het Pakistaanse Lahore.

De serie aanslagen van 2008 in Mumbai heeft de relatie tussen India en Pakistan op scherp gezet. India zegt dat Pakistan Lashkar-e-Taiba beschermt. Ook is regelmatig om een onderzoek naar de aanslagen en de uitlevering van Saeed gevraagd, maar Pakistan geeft daaraan geen gehoor.

Zwager

Bij de aanslag vielen tien gewapende mannen meerdere doelen in Mumbai aan. Ze hielden gasten van het chique Taj Mahal-hotel drie dagen in gijzeling en maakten 165 slachtoffers. Negen van de tien daders kwamen om het leven, de tiende werd opgepakt en ter dood veroordeeld in India.

Er is ook 2 miljoen dollar op het hoofd van de tweede man van LeT gezet, Abdul Rehman Makki. Hij is de zwager van Saeed en mede-oprichter van LeT. De VS zullen geld uitkeren voor informatie die leidt tot de gevangenname van Saeed en Makki.

Het is niet duidelijk waarom de VS juist nu met de premies komt. Lashkar-e-Taiba staat al langer op de lijst van terroristische organisaties. Het bedrag van 10 miljoen dollar is gelijk aan de premie die staat op het hoofd van Talibanleider Mullah Omar. Op het hoofd van Ayman al-Zawahiri, leider van al-Qaida sinds de dood van Osama bin Laden, staat een premie van 25 miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl