Mali vreest radicale moslims
De Touareg-rebellen in Mali ontkennen met klem dat ze samenwerken met streng islamitische strijders. Toch is er grote verwarring ontstaan over de situatie in Timboektoe en twee andere steden die de rebellen afgelopen weekend hebben ingenomen. Volgens inwoners van Timboektoe hebben islamitische strijdgroepen er de vlag geplant.
Ook uit de andere steden, Kidal en Goa, komen geluiden dat extreem-islamitische groepen het voor het zeggen hebben. Winkeliers zeggen dat ze posters moeten verwijderen van ongesluierde vrouwen. In de stad Kidal wordt door de radiostations geen muziek meer gedraaid, vertelde een inwoner aan het persbureau Reuters. De mensen mogen er ook geen westerse kleding meer dragen.
Zonder slag of stoot
Touareg-rebellen hebben vaker oorlog gevoerd voor onafhankelijkheid van het noorden van Mali. Maar nu hebben ze voor het eerst belangrijke steden zoals Timboektoe veroverd. Ze profiteren van de chaos in de hoofdstad Bamako, waar militairen onlangs een coup pleegden.
Vandaag bespreken buurlanden, verenigd in de organisatie Ecowas, of ze Mali sancties zullen opleggen. Door deze politieke chaos is het leger geen partij meer voor de rebellen. Gedemoraliseerde militairen zouden Timboektoe zonder slag of stoot hebben verlaten.
Kadhafi
Bovendien zijn de Touareg-rebellen sterker dan ooit, vooral door de val van Kadhafi in Libië vorig jaar. Kadhafi gebruikte veel Touaregs als huurlingen. Na zijn val keerden ze terug naar Mali, met grote aantallen zware wapens, zoals raketwerpers.
Daar sloten ze zich aan bij de Touareg-rebellen van de MLNA, de beweging voor de bevrijding van de Azawad, het officieuze thuisland van de Touareg. Volgens de International Crisis Group werken die samen met een radicale gewapende groep, die de sharia-wetgeving wil invoeren. Deze Ansar Dine zou nu in de bezette steden al meteen strenge maatregelen nemen.
Al-Qaida
En dan is er ook nog al-Qaida in de Maghreb (Aqim), die het noorden van Mali al geruime tijd terroriseert. Deze organisatie heeft zeker negen buitenlanders ontvoerd, onder wie een Nederlandse toerist.
De Touareg-rebellen zeggen zelf niet-religieus te zijn. Maar volgens analisten trekken ze om pragmatische redenen wel degelijk op met de radicale moslims van Ansar Dine. En volgens de eerste berichten hebben die het nu voor het zeggen in de historische stad Timboektoe.