WOB-verzoek slachtoffers Alphen

Aangepast op

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen weten welke fouten er zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan de schutter, Tristan van der Vlis. Hun advocaat heeft daarvoor een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

In de zaak rond het schietdrama is nooit duidelijk geworden wie er verantwoordelijk is voor de fouten bij het verlenen van de vergunning. Van der Vlis zat in 2006 enige tijd in een inrichting. Toch kreeg hij later een wapenvergunning.

Informatie achtergehouden

Volgens de advocaat is er essentiële informatie achtergehouden, onder meer over de namen en opleidingen van degenen die de aanvragen hebben behandeld.

Ook wil hij alle mappen, e-mails en aantekeningen hebben die zijn gemaakt bij de behandeling van de aanvraag. Zo is er onduidelijkheid over een e-mail aan een politiemedewerker die de aanvraag voor een wapenvergunning in 2008 moest beoordelen.

Mogelijk bevatte een bijgevoegd tekstbestand informatie over de psychische gesteldheid van de dader. De agent had dan de vergunning niet mogen verlenen. Maar het bestand bleek vorig jaar zoek te zijn geraakt.

Schietpartij

De twee slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in De Ridderhof, het winkelcentrum waar Van der Vlis bijna een jaar geleden zes mensen doodschoot. Eén van de twee liep een schotwond op, de ander kon op tijd dekking zoeken.