NOS NieuwsAangepast

Breivik wilde Obama vermoorden

De Noorse terrorist Breivik had plannen om een aanslag te plegen op Barack Obama tijdens de uitreiking van de Nobelprijs in 2009. De Amerikaanse president ging toen naar Noorwegen om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen.

Breivik bekende in een politieverhoor dat hij tijdens de ceremonie bij het stadhuis in Oslo een auto had willen laten ontploffen. Volgens de Noorse krant Dagbladet dacht hij niet dat de aanslag zou lukken, omdat hij de auto niet dicht genoeg bij het stadhuis zou kunnen zetten.

Als hij gepakt zou worden, zou hij door de mediabelangstelling voor de uitreiking toch een miljoenenpubliek krijgen om zijn extreemrechtse gedachtengoed te verspreiden. Daarom had Breivik het over "een symbolische aanslag".

Multiculturele samenleving

Breivik pleegde in juli vorig jaar een bomaanslag in Oslo die aan acht mensen het leven kostte. Vervolgens schoot hij op het eilandje Utøya 69 jongeren dood. Hij zei dat hij streed tegen de islam en de multiculturele samenleving.

Op 16 april begint de rechtszaak over de moordpartij. Breivik wordt beschuldigd van terrorisme en moord met voorbedachte rade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl