Willem van Oranje heeft zijn beroemde laatste woorden nooit kunnen uitspreken. Hij moet op slag dood zijn geweest toen hij werd neergeschoten. Dat is een van de conclusies van een onderzoek waar 25 experts vier jaar lang aan hebben gewerkt.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Gerards schoot hem van dichtbij neer. Volgens de overlevering zei Willem van Oranje in het Frans: "Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk".

Balthasar Gerards schoot met een radslotpistool waaruit drie kogels kwamen. Onder meer op basis van het originele sectierapport concluderen de onderzoekers dat het hart van Willem van Oranje ofwel direct is getroffen, danwel is verscheurd door de drukgolven in het lichaam. In elk geval was het schot zo krachtig dat de Vader des Vaderlands op slag dood was.

Kogelgaten

De onderzoekers begonnen vier jaar geleden met hun onderzoek, omdat er vraagtekens waren over de plaats waar de kogelgaten zitten in de muur van het gebouw dat nu Museum Het Prinsenhof is. De gaten zitten vrij laag in de muur.

De onderzoekers hebben de kogelbanen bekeken en herberekend. Vanavond werd bekendgemaakt dat de locatie van de kogelgaten in de muur hoogstwaarschijnlijk authentiek is, maar dat de kogelgaten later door mensenhanden groter en dieper zijn gemaakt.

Morgen opent een tentoonstelling over het onderzoek in museum Prinsenhof in Delft.

STER reclame