NOS NieuwsAangepast

Kusje op Facebook: vaarwel diploma!

Terwijl de katholieke kerk in het Westen vooral onder vuur ligt, hebben de katholieke geestelijken in de Filipijnen nog een flinke vinger in de pap. In Nederland staat vooral de seksuele moraal van de kerk ter discussie, aan de andere kant van de wereld weert dezelfde kerk meisjes van examenuitreikingen en weigert jongens hun diploma, omdat ze 'immorele' foto's plaatsten op Facebook.

De foto's zij vrij onschuldig: zes jongens uit de examenklas van de middelbare school lijken elkaar een kus te geven. Toch kijkt de katholieke schoolleiding daar heel anders tegenaan. Als straf krijgen de jongens hun diploma later dan de rest van hun schoolgenoten, maakt de leiding vandaag bekend. Ze mogen wel naar de diploma-uitreiking. Volgens de moeder van één van de jongeren is dit puur om hen te vernederen.

De jongens zelf zeggen tegen hun advocaat dat ze niet echt zoenen. De foto's zijn zo gemaakt dat het net lijkt of hun lippen elkaar raken. De foto was per ongeluk voor iedereen te zien.

Bikini's

Een andere katholieke school stond gisteren voor de rechter omdat ze vijf meisjes weren van hun diploma-uitreiking. De tieners staan in een bikini op de foto op Facebook. Op een andere foto rookt een van de meisjes en houdt een drankfles vast. De foto's zijn genomen op een 'sweet sixteen'-feestje op het strand. Immoreel, onfatsoenlijk, obsceen en onzedelijk, vindt de schoolleiding. Die noemde de jongedames 'sletten'.

Een rechter tikte gisteren de school op de vingers. Ze hadden de meisjes niet mogen uitschelden en hun weigeren op de diploma-uitreiking "is uiterst onchristelijk, dan wel compleet onmenselijk", zegt de rechter.

Facebook

De Filippino's gebruiken massaal sociale netwerken als Facebook. Ze staan bekend als een van 's werelds productiefste gebruikers. Deze jongeren tasten de grenzen af van de privacy in een hyperconservatief land als de Filipijnen.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl