NOS NieuwsAangepast

'Wonderwielrenster' kon wel lopen

Profwielrenster Monique van der Vorst kon in de tijd dat ze als gehandicapte sporter medailles won, wel degelijk lopen. Haar verlammingsverschijnselen waren het gevolg van een trauma, zegt ze tegen dagblad De Pers. De Rabobankploeg, waar ze onder contract staat, bevestigt het verhaal.

Van der Vorst zat dertien jaar in een rolstoel. Eerst vanwege dystrofie, daar kreeg ze een dwarslaesie overheen toen ze werd aangereden door een auto.

Na een tweede auto-ongeluk kreeg de sportster het gevoel terug in haar benen en kon ze weer lopen. Anderhalf jaar later tekende ze als profwielrenster een contract bij de vrouwenploeg van de Rabobank.

Kwartje

Van der Vorst zegt dat ze zelf niet wist wat er met haar aan de hand was. "Eigenlijk is het kwartje gisterenochtend pas gevallen", zegt ze tegen De Pers. "Ik heb het gevoel dat de puzzel in elkaar valt." De wielrenster zegt dat ze "wel degelijk verlammingsverschijnselen" had. De oorzaak zou een diep trauma zijn, veroorzaakt door problemen bij haar geboorte, de ongelukken en een bijna-doodervaring.

"Soms waren de verlammingsverschijnselen even weg. Dan kon ik even staan. Of lopen. Maar het duurde nooit lang", aldus Van der Vorst.

"Ik heb niet gelogen, ik heb het niet goed verwoord. Achteraf klopt het niet wat ik heb gezegd, maar ik wist niet beter. Ik was me er niet van bewust dat ik daarvoor soms op mijn benen stond. Ik had nooit in de media moeten komen, denk ik. Ik was nog zo in de war van alles wat er gebeurd was."

Speciale medaille

Van der Vorst heeft als gehandicapte sporter onder meer twee keer zilver op de Paralympics gewonnen. Verder werd ze 'Gehandicapte sporter van het jaar'. Later kreeg ze een speciale medaille tijdens de marathon in Rome voor haar eerste kilometers als valide sporter.

Van der Vorst: "Ik heb alles alleen moeten doen. Ik heb jarenlang niet kunnen lopen, terwijl ik dat misschien wel had gekund. Alles wat ik bereikt heb als Paralympiër, de medailles, de wereldkampioenschappen, de successen - ik zou het allemaal inruilen als ik eerder uit de hel had kunnen stappen."

Prestaties

De Rabobank gaat haar medische geschiedenis intern bespreken. De gevolgen zijn nog niet duidelijk. "We hebben haar een contract gegeven om haar een kans te geven als profwielrenster, dat lag aan haar prestaties op sportgebied, niet aan haar geschiedenis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl