Geding Friesland om politieactie

tijd van publicatie Aangepast

In navolging van het korps IJsselland spant ook de korpsbeheerder van de politie in Friesland een kort geding aan om politieacties tijdens een voetbalwedstrijd te voorkomen. De rechter verbood vanmiddag al acties tijdens de risicowedstrijd Go Ahead Eagles-Den Bosch.

Zondag speelt Cambuur in Leeuwarden tegen Zwolle. Ook dat is een riscowedstrijd. De bonden willen tijdens die wedstrijd speciale ledenbijeenkomsten houden. De acties zijn een gevolg van het cao-conflict tussen de bonden en de minister.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden zegt dat de vakbonden het recht hebben om te staken of ledenbijeenkomsten te organiseren. Hij voegt er meteen aan toe dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om de openbare orde en veiligheid in Leeuwarden. Crone vreest die niet te kunnen garanderen als door de acties te weinig agenten beschikbaar zijn.

Tekort aan agenten

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle, tevens korpsbeheerder van de regio IJsselland, won vanmiddag al een kort geding dat hij tegen de acties van de bonden had aangespannen rond de wedstrijd Go Ahead Eagles-Den Bosch. Ook hij was bang dat de situatie uit de hand zou lopen door een tekort aan agenten.

De rechter gaf Meijer gelijk. Hij nam in in zijn oordeel mee dat bij afgelasting van de wedstrijd problemen met supporters werden verwacht in de binnenstad van Deventer.

De politiebonden zijn ernstig teleurgesteld over die uitspraak. De ACP zegt dat hun grondrecht om te staken wordt geschonden. De bond zegt dat een fundamenteel recht moet wijken voor "een groepje voetbalsupporters dat dreigt te gaan rotzooien".

STER Reclame