NOS NieuwsAangepast

'India moet naar Amsterdam komen'

Door correspondent Lucas Waagmeester

Amsterdam wil de toegangspoort zijn van Europa. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan, die deze week door India reist om bedrijven over te halen zich in Amsterdam te vestigen. Van der Laan heeft zich tot doel gesteld de grote groeimarkten China, India en Brazilië naar de hoofdstad te halen.

Bedrijven uit die landen die actief worden in Europa, kunnen net zo goed kiezen voor bijvoorbeeld Frankfurt of Brussel voor hun hoofdkantoor. Van der Laan vindt dat Amsterdam unieke voordelen heeft.

Mentaliteit

Verantwoordelijk

Vorig jaar reisde Van der Laan naar China, volgend jaar wil hij met een missie naar Brazilië. Hij zegt dat hij deze reizen maakt namens heel Nederland. "Amsterdam wil een verantwoordelijke hoofdstad zijn. Naar China hadden we vertegenwoordigers van Wageningen mee, nu reist de gemeente Eindhoven mee. Ik heb ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam uitgenodigd, maar die kon niet." De delegatie van zo'n veertig vertegenwoordigers van de gemeente en het Amsterdamse bedrijfsleven reist deze week naar Mumbai, Pune en Bangalore. Er zijn ontmoetingen met bedrijven in de auto-industrie, farmaceutische bedrijven en IT.

Werelddorp

Ook wil Amsterdam het Tata-concern, bekend van het staalconcern in IJmuiden, overhalen een van zijn chique TAJ-hotels te vestigen in Amsterdam. "Zoals het Hilton ooit Amerikanen trok en het Okura Japanners, zo moet een TAJ het de Indiërs naar de zin maken. Een soort clubhuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl