Onderhandelingen Catshuis gaan door

tijd van publicatie Aangepast

"Een moeilijke fase", maar de onderhandelingen gaan door. Dat betekent ook dat de mediastilte rond het Catshuis aanblijft en de oppositie nieuwe verkiezingen, in ieder geval voorlopig, op haar buik kan schrijven.

Gisteren gingen de onderhandelaars al rond het middaguur uiteen. PVV-leider Wilders dreigde het bijltje erbij neer te gooien. Hij zou zich door premier Rutte hebben laten overhalen er in ieder geval nog een nacht over te slapen.

Sinds 10.00 uur waren de onderhandelaars weer bijeen. Om 12.00 maakten ze bekend door te zullen gaan. De lettelijke tekst van de RVD:

"De onderhandelaars hebben donderdag 29 maart 2012 besloten hun gesprekken voort te zetten. Zij zien voldoende perspectief om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat. Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen."

Geen belang bij breuk

Geen exit kabinet Rutte dus. Maar waarom waren de onderhandelingen in een moeilijke fase beland? Wilders liet zich even gelden. Hij zou vooral moeite hebben met de hervorming van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Ook wil hij een referendum over de euro. Geen optie, vinden VVD en CDA.

Waarnemers wijzen erop dat geen van de drie partijen belang heeft bij een breuk. Als je naar de peilingen kijkt, heeft vooral het CDA bij nieuwe verkiezingen veel te verliezen. Verkiezingen pakken mogelijk ook voor de PVV niet goed uit. Ook wordt het als onwaarschijnlijk gezien dat Wilders nog een keer zal worden gevraagd aan een kabinet mee te werken.

Liveblog

NOS.nl houdt een liveblog bij over de onderhandelingen in het Catshuis. Volg hier de ontwikkelingen van minuut tot minuut.