NOS NieuwsAangepast

Catshuis minuut tot minuut, dag 2

VVD, CDA en PVV onderhandelen weer op het Catshuis.Via de Rijksvoorlichtingsdienst lieten ze weten, dat ze voldoende perspectief zien om tot afspraken te komen. Gisteren werd bekend dat PVV-leider Wilders wilde stoppen met onderhandelen. Hij zou er nog een nachtje over willen slapen. Vanmorgen om 10.00 uur kwamen Wilders, Verhagen en Rutte weer bij elkaar. Lees hier de onwikkelingen van de afgelopen uren.

14.00 uur: Einde liveblog

Hierbij sluiten we dit liveblog. Voor het laatste nieuws kunt u terecht op NOS.nl.

13.58 uur: Wilders: "oppositie in moeilijke fase!"

13.48 uur: Er komt geen debat over Catshuis-crisis

De oppositie vraagt geen debat aan over de Catshuis-crisis die voorlopig weer voorbij is. Kamerleden konden bij de regeling der werkzaamheden een debat aanvragen, maar dat is niet gebeurd. "Helemaal niets in regelingen over #Catshuis Oppositie doet er het zwijgen toe. Elke dag brieven vragen heeft ook geen zin," laat Dominique van der Heyde in een tweet weten.

13.40 uur: PvdA: onderhandelaars modderen door op doodlopende weg

PvdA-leider Samsom vindt dat premier Rutte het risico neemt om door te gaan op een doodlopende weg. "De onderhandelingen gaan moeizaam, hij heeft geen meerderheid", zegt hij. Volgens Samsom heeft Nederland een kabinet nodig dat maatregelen neemt, die het land weer kan laten groeien, en dat zit er niet in, vindt de PvdA. "De onderhandelaars hebben besloten door te modderen op deze doodlopende weg. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Ze spreken over een pakket dat Nederland schade doet."

13.00 uur: Tot uiterlijk zes uur onderhandelen

De meeste fotografen en pers zijn inmidddels vertrokken bij het Catshuis. Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen gaat de onderhandelaars tot uiterlijk zes uur door. "Het terras is ook nog leeg. Ze zijn binnen aan het praten." Fresen doet geen enkele voorspelling over de duur van de onderhandelingen. "Dat blijft speculeren."

12.40 uur: Sap (GL): doorgaan is onverantwoord

GroenLinks-fractievoorzitter Sap vindt het onverantwoord dat de onderhandelaars weer doorgaan met de onderhandelingen in het Catshuis. "Het is heel slecht voor Nederland. Ik heb weinig vertrouwen dat de club die er nu zit de goede maatregelen neemt," aldus Sap.

12.35 uur: Pechtold: nieuws is dat VVD en CDA willen hervormen

D66-fractievoorzitter Pechtold vindt dat de Catshuis-crisis een "inkijkje" heeft gegeven in de opstelling van de VVD en het CDA ten opzichte van ingrijpende hervormingen. "Het nieuws is dat ze willen hervormen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt en dat is hard nodig," aldus Pechtold.

12.26 uur: SGP hoopt op snel resultaat

SGP-leider Van der Staaij is blij dat het Catshuis doorgaat. "Goed dat Catshuisoverleg vervolgd wordt. Hopelijk nu snel resultaat! In economische crisis zou politieke crisis wel heel slecht zijn," staat in zijn tweet.

12.26 uur: PvdA-leider Samsom wacht nog op reactie

Oppositiepartij PvdA laat nog even wachten op een reactie. Hij wacht eerst op de regeling der werkzaamheden die om 13.30 uur in de Kamer begint en live wordt uitgezonden op Politiek24.

12.08: Slob (CU): raar toneelstukje

De fractievoorzitter van de ChristenUnie Slob is blij dat er duidelijkheid is gekomen over het Catshuisoverleg. "Maar het is wel een raar toneelstukje." Het GroenLinks-Kamerlid Van Gent spreekt over een "komedie".

12.15 uur: Ron Fresen "we vallen weer terug in de oude stand"

NOS-verslaggever Ron Fresen staat voor het Catshuis en reageert op de RVD-mededeling. "We vallen weer terug in de oude stand."

12.08 uur: "Onderhandelingen worden heel stevig"

NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde denkt dat de onderhandelingen in het Catshuis heel stevig zijn. "Het wordt er niet makkelijker op in het Catshuis," aldus Van der Heyde. "Wilders kan dit niet nog eens doen."

12.00 uur: Verhagen twittert uit het Catshuis

CDA-onderhandelaar Verhagen heeft nog even tijd om een tweet te sturen met dezelfde strekking als het bericht van de RVD. "Er is voldoende perspectief om te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat #Catshuis"

11.51 uur: RVD meldt dat onderhandelingen doorgaan

De letterlijke tekst van de RVD is: "De onderhandelaars hebben donderdag 29 maart 2012 besloten hun gesprekken voort te zetten. Zij zien voldoende perspectief om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat. Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen."

11.06 uur: Kamerleden filosoferen over datum verkiezingen

Verschillende fracties denken hardop na over een mogelijke datum voor nieuwe Kamerverkiezingen. PvdA-voorzitter Spekman laat via Twitter weten dat hij aan mei of juni denkt. GroenLinks wil ook zo snel mogelijk verkiezingen.

D66-fractievoorzitter Pechtold vindt juni te vroeg en denkt aan oktober. Nieuwe partijen hebben anders niet de kans zich goed voor te bereiden, vindt D66. "Alle partijen moeten een eerlijke kans krijgen. Er moet veel worden voorbereid. Dat is beter voor de democratie," aldus Pechtold voor de Vara op Radio 1. De ChristenUnie denkt weer aan begin 2013.

11.06 uur: Auto's onderhandelaars zijn weg

NOS-verslaggever Joost Vullings merkt op dat de auto's van de onderhandelaars weg zijn. "Men lijkt de tijd te nemen," aldus Vullings in een tweet.

11.03 uur: "Geen van de partijen wacht op verkiezingen"

NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde geeft een toelichting op de ontstane situatie. "Geen van de partijen in het Catshuis zit te wachten op verkiezingen. De VVD niet, het CDA niet, de PVV niet," aldus Van der Heyde. De PvdA, GroenLinks en D66 willen wel verkiezingen als Wilders opstapt. De SP heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken. "Roemer wacht stilletjes af."

10.29 uur: "Hek dicht, deur dicht"

Het wachten is begonnen. NOS-verslaggever Joost Vullings laat in een tweet weten: "Hek dicht, deur dicht. #Catshuis. Het wachten is begonnen."

10.13 uur: Van der Ham broedt op woordgrap

D66-Kamerlid Boris van der Ham tweet:"Zit te broeden op woordgrap over Catshuisoverleg, katten en het wel of niet hebben van meerdere levens. Lukt niet. Te spannend."

10.01 uur: Rutte, Wilders en Verhagen aangekomen op het Catshuis

Rutte en en VVD-fractievoorzitter Blok kwamen aan op de fiets.

De CDA'ers Verhagen en Van Haersma Buma en PVV'ers Wilders en Agema arriveerden met de auto. De onderhandelaars beginnen met hun cruciale overleg.

09.49 uur: Rutte vertrekt uit Torentje

NOS-verslaggever Marcel Bril sprak voor het Torentje nog even met Rutte, die op de fiets stapte naar het Catshuis. De premier wilde eigenlijk niets zeggen, ook niet of hij goed geslapen had. "Over de gesprekken doe ik geen mededelingen."

09.41 uur: Rutte geeft nog les op VMBO

Rutte blijkt voor het cruciale Catshuisoverleg nog voor de klas te staan op een VMBO-school in de Schilderswijk. Al sinds 2008 geeft hij er iedere week een paar uurtjes les en sinds hij premier is, wilde hij daar niet mee stoppen.

09.11 uur: "Het is super spannend"

Voor de hekken van het Catshuis verzamelen steeds meer journalisten. NOS-radioverslaggever Peter Blok vertelt dat het "super spannend wordt". "Normaal weet je wel een beetje wat politici gaan zeggen, maar nu is het volstrekt onduidelijk."

08.00 uur: Ron Fresen voor het Catshuis

07.52 uur: Telegraaf heeft er 'hard hoofd' in

Politiek commentator Paul Jansen van De Telegraaf ziet de kans dat PVV-leider Wilders doorgaat somber in, zo zei hij in het televisie-programma Vandaag de Dag. "Ik heb er een hard hoofd in." Volgens Jansen heeft Wilders hem eerder gezegd uiteindelijk voor het partijbelang te kiezen en niet voor het landsbelang.

07.10 uur: "De bal ligt bij Wilders"

NOS-radioverslaggever Joost Vullings belicht de belangrijke rol van PVV-leider Wilders in de ontstane situatie. De bal ligt bij Wilders", aldus Vullings. Hij benadrukt dat de glans er van het kabinet-Rutte "sowieso af is".

07.00 uur: Ron Fresen voor het Catshuis

NOS-verslaggever Ron Fresen staat al voor de hekken van het Catshuis, de ambtswoning van de premier in Den Haag. Volgens Fresen is de uitkomst niet te voorspellen. Nog een paar uur wachten en de onderhandelaars zullen weer om tafel gaan zitten. "Het wordt heel erg spannend", zegt Fresen. "Of het mis gaat, weten we niet."

06.15 uur: Kranten vol van Catshuis-crisis

Alle Nederlandse kranten schrijven op de voorpagina over de problemen in het Catshuis. De Telegraaf kopt met "Wilders moet kiezen". Volgens de landelijke ochtendkrant moet de PVV-leider een keuze maken tussen het partij- en landsbelang. De Volkskrant schrijft onder de kop "Kabinet valt tenzij Wilders zich schikt", dat het lot van het kabinet-Rutte in handen ligt van Wilders. Volgens het Financieele Dagblad zijn de verkiezingen dichterbij nu de PVV lijkt af te haken in het Catshuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl