VVD, CDA en PVV hebben besloten de onderhandelingen over miljardenbezuinigingen voort te zetten. Het leek erop dat de gesprekken zouden worden gestaakt. Maar de drie partijen zien nu toch voldoende perspectief om met elkaar tot afspraken komen die "een antwoord moeten geven op de problemen waar het land voor staat".

Tot er een akkoord is, wordt weer mediastilte in acht genomen.

Referendum over Europa

Woensdag gingen de onderhandelaars al rond het middaguur uiteen. PVV-leider Wilders zou er definitief mee willen stoppen, maar zich door premier Rutte hebben laten overhalen om er nog een nachtje over te slapen.

Wilders zou bijvoorbeeld moeite hebben met de hervorming van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Hij zou in ruil voor zijn medewerking onder meer een referendum over de euro eisen, iets wat voor het CDA en de VVD onaanvaardbaar is. Of er over en weer toezeggingen zijn gedaan, is onduidelijk.

Extra bezuinigingen

De drie partijen begonnen hun gesprekken drieënhalve week geleden. Ze praten over extra bezuinigingen die mogelijk kunnen oplopen tot 16 miljard euro. Om aan de eisen van Brussel te voldoen, moet het begrotingstekort volgend jaar worden teruggebracht tot 3 procent. Volgens het Centraal Planbureau komt het bij ongewijzigd beleid op 4,6 procent uit.

STER reclame