NOS WielrennenAangepast

Nieuwe Muur heet Paterberg

Er was eens een boer uit Kluisbergen. Gefascineerd door de Ronde van Vlaanderen en jaloers op de nabijgelegen Koppenberg, pakte hij een spade. Hij zwoegde drie jaar aaneen, legde een steil pad van steen en de Ronde ging er in 1986 gelijk overheen.

In 2012 is dat kasseipad, de Paterberg, het sluitstuk van een vernieuwde 'Vlaanderens Mooiste'. De Muur van Geraardsbergen komt voor het eerst sinds 1969 niet voor in het parcours, dat in 2012 in totaal zestien hellingen telt.

Het verhaal van de boer lijkt op een limerick maar is in feite een fabel, zo bevestigt de burgemeester van Kluisbergen in "Twintig mythische Vlaamse bergen". De beklimming bestaat wel pas sinds 1986, maar het was de gemeente die de komst realiseerde en die pas op het laatste moment besloot kasseien en niet beton te leggen op de nieuwe heuvel.

20,3 procent stijging

Waar de top van De Muur op zestien kilometer van de finish in Meerbeke lag en een maximale stijging heeft van twintig procent, doet de Paterberg het beter: 20,3 procent en op dertien kilometer van de meet (in Oudenaarde). De nieuwe finaleklim is wel korter: slechts vierhonderd meter.

Ook nieuw in het parcours: de Paterberg moet drie keer beklommen worden, elke keer voorafgegaan door de Oude Kwaremont, een obstakel van 2.200 meter met een maximale stijging van elf procent.

Tweevoudig winnaar Peter van Petegem voorspelt: "Wie met twintig seconden voorsprong bovenkomt op de Paterberg, wint de Ronde."

Langeveld, Terpstra

De 96ste editie kent - net als de voorgaande twee edities - uitgesproken favorieten met Fabian Cancellara en Tom Boonen. De nummer twee van Milaan-Sanremo en de winnaar van de E3 Prijs én Gent-Wevelgem hoeven niet af te rekenen met de winnaar van 2011, Nick Nuyens. Hij kijkt geblesseerd toe.

Het Nederlandse gilde moet het hebben van Sebastian Langeveld (GreenEdge) en Niki Terpstra (Omega Pharma - Quick-Step). De eerste won in 2011 nog Omloop Het Nieuwsblad en de laatste zegevierde in 2012 in Dwars door Vlaanderen - een koers die in 2011 werd gewonnen door latere Ronde-winnaar Nuyens.

Boom/Breschel

Maar Terpstra kan ook gevangen zitten in het ploegenspel van het in supervorm verkerende blok van Omega Pharma - Quick-Step, dat naast Boonen en Terpstra ook nog de winnaar van de Driedaagse De Panne-Koksijde, Sylvain Chavanel, opstelt.

Rabobank beschikt niet over een (fitte) Nederlandse favoriet. Lars Boom kampt met een voorhoofdsholteontsteking en de Deen Matti Breschel, die derde werd in Gent-Wevelgem, is de enige aangewezen kopman. De laatste Nederlandse winnaar is Adri van der Poel. Hij won in 1986, twee jaar nadat Johan Lammerts zegevierde.

Opvallende bewoner

Overigens kent de Paterberg een opvallende bewoner: Tom van Damme, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielerbond. Hij woont al jarenlang op de top. Of hij iets te maken heeft met de veranderingen in het parcours óf met het ontstaan van de fabel, is niet bekend.

Edities sinds 2000

Jaar1232011Nick Nuyens Sylvain Chavanel Fabian Cancellara 2010Fabian CancellaraTom BoonenPhilippe Gilbert2009Stijn DevolderHeinrich HausslerPhilippe Gilbert2008Stijn DevolderNick NuyensJuan Antonio Flecha2007Alessandro BallanLeif HosteLuca Paolini2006Tom BoonenLeif HosteGeorge Hincapie2005Tom BoonenAndreas KlierPeter van Petegem2004Steffen WesemannLeif HosteDave Bruylandts2003Peter van PetegemFrank VandenbrouckeStuart O'Grady2002Andrea TafiJohan MuseeuwPeter van Petegem2001Gianluca BortolamiErik DekkerDenis Zanette2000Andrei TchmilDario CioniRomans Vainsteins

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl