Overleg lijkt te mislukken

tijd van publicatie Aangepast

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over de bezuinigingen lijken te mislukken. Volgens Haagse bronnen wilde PVV-leider Wilders breken en een eind maken aan de onderhandelingen. Maar de anderen zouden hem hebben gevraagd er nog een nachtje over te slapen. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van een "moeilijke fase".

Naar verluidt is Wilders niet tevreden over mogelijke hervormingen op het gebied van onder meer zorg en WW.

De onderhandelingen zouden vandaag tot het eind van de middag duren, maar werden vandaag veel eerder afgebroken. Volgens de RVD gaan de onderhandelingen morgen verder.

Schorsing

De drie partijen overleggen sinds 5 maart op het Catshuis over manieren om te bezuinigen. Om aan de Europese begrotingseisen te voldoen, zou het kabinet mogelijk tot 16 miljard euro moeten bezuinigen. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau loopt het begrotingstekort volgend jaar op tot 4,6 procent. En van Brussel mag dat maar 3 procent zijn.

Het was al vanaf het begin duidelijk dat de gesprekken moeilijk zouden worden. De PVV wil bijvoorbeeld fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en dat ligt vooral gevoelig bij het CDA. Verder denken de partijen onderling sterk verschillend over de noodzaak om te hervormen.

Over het verloop van de onderhandelingen is de afgelopen tijd weinig naar buiten gekomen. De oppositie in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten wat de schorsing precies betekent.

STER Reclame