NOS NieuwsAangepast

Dordrecht steekt 16 mln in cultuur

De gemeenteraad van Dordrecht heeft ingestemd met een investering van 16 miljoen euro in kloostercomplex Het Hof van Dordrecht. Daarin moet over twee jaar een nieuwe expositie over de geschiedenis van de Zuid-Hollandse stad te zien zijn.

In het Hof werd in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering gehouden; de eerste bijeenkomst van de Hollandse steden die zich dat jaar aan het Spaanse gezag hadden ontworsteld.

In 1618-1619 vond er de Synode van Dordrecht plaats, waar werd besloten om een officiële Nederlandse Bijbelvertaling te maken. Deze Statenvertaling heeft grote invloed gehad op de Nederlandse taal en wordt in ultra-orthodoxe kringen nog steeds gebruikt.

Oudste stad

Dordrecht, dat in 1220 stadsrechten kreeg, is de oudste stad van Holland. De gemeente zegt dat ze in het kloostercomplex op een "verrassende en innovatieve manier" de geschiedenis van Dordrecht wil verbeelden. Voor de inrichting is hetzelfde bureau aangetrokken als voor de inrichting van het gebouw van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Als alles volgens plan verloopt, gaat het cultuurcentrum in 2014 open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl