Leers roept burgemeester op matje

time icon Aangepast

Burgemeester Els Boot van Giessenlanden moet op het matje komen bij minister Leers van Immigratie en Asiel. Boot (PvdA) verbiedt de politie mee te werken aan de uitzetting van een asielzoeker uit haar gemeente. Ze moet "op zeer korte termijn" met Leers komen praten.

Het gaat om een 45-jarige Afghaanse vluchteling die ruim 14 jaar in Nederland verblijft. De man krijgt ondanks veelvuldige verzoeken van de lokale politiek in Giessenlanden geen toestemming om in Nederland te blijven.

Verantwoordelijkheid

Minister Leers zegt dat hij "onaangenaam getroffen" is door de uitlatingen van Boot en hij wijst haar op haar verantwoordelijkheid als burgemeester.

De vrouw en vier kinderen van de asielzoeker, hebben wel een verblijfsvergunning. Volgens burgemeester Boot van Giessenlanden kunnen de gezinsleden niet zonder hun vader, omdat de moeder ernstig ziek is. Zij kan niet voor de kinderen zorgen, zegt de burgemeester.

Leers heeft de burgemeester vrijdag in een brief laten weten geen reden te zien om de vader een verblijfsvergunning te geven omdat anderen prima in staat zijn om de zorg voor de ernstig zieke vrouw op zich te nemen. De Afghaan heeft de zogenaamde 1F-status, wat betekent dat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

STER Reclame