NOS NieuwsAangepast

Vestia-baas verzweeg problemen

Vestia-baas Eric Staal verzweeg de financiële problemen bij zijn woningcorporatie voor zijn eigen toezichthouders. Dat zegt Susan Baart, lid van de raad van commissarissen van Vestia, vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Al in september dreigde Vestia om te vallen, maar Baart zegt dat de raad van commissarissen dat pas twee maanden later hoorde.

In september had de corporatie een noodlening nodig van 1 miljard euro omdat de banken een extra onderpand eisten. In NRC bevestigen ook de toenmalige president-commissaris Siwart Kolthek en commissaris Nico Dijkhuizen dat ze daarover pas in november werden ingelicht. "Het kwam redelijk overwachts", zegt Kolthek in de krant.

In het interview zegt Baart dat Staal waarschijnlijk dacht dat hij het probleem zelf kon oplossen. "Het klinkt gek, maar met die derivaten verdiende Vestia ook altijd veel geld om in wijken te doen wat andere corporaties niet konden. Ministers, burgemeesters en wethouders hebben Vestia daar jaren voor gecomplimenteerd." Maar ze erkent dat de corporatie te grote risico's heeft genomen, "de maatvoering was, zacht uitgedrukt, niet goed."

'Vriendenkliek'

De raad van toezicht kreeg de afgelopen weken veel kritiek. Het zou een weinig kritische 'vriendenkliek' zijn.

Ook de man van Baart, Peter Noordanus was tussen 2001 en 2003 lid van de raad van toezicht. Het was geen vriendenclub zegt Noordanus: "Zeven jaar nadat ik ben weggegaan, meldt Susan zich keurig via een sollicitatie in de krant, en dan krijg je het verwijt: familiebedrijf. Onzin."

Noordanus ontkent verantwoordelijk te zijn geweest voor het salaris en de pensioenregeling van Staal: "Die afspraken stamden al uit de vroege jaren negentig. Daar heb ik niet over onderhandeld, want hij had het recht daarop al verkregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl